Ik moet toegeven dat ik van deze Toscaanse maaltijdsoep nog niet eerder had gehoord. Met mijn opleiding, kennis en ervaring is dat misschien een beetje vreemd maar de enorme toevloed van gerechten, recepten en culinaire nieuwigheden van over de hele wereld is zo overweldigend dat ik me er niet meer voor in verlegenheid gebracht voel als ik het niet allemaal weet. Ik spendeer veel tijd aan het opzoeken, experimenteren en bereiden van eten en als er dan iets is waarvan anderen zeggen 'joh, dat ken je toch wel' dan moet ik soms zeggen: neen, ken ik niet maar leg het me uit. Zo herinner ik me een voorval uit 1972, ik zat op de hotelschool en en werkte in de weekends en schoolvakanties in diverse restaurants. In een gesprek over eten met vrienden die wat ouder waren dan ik kwam ineens het woord 'Paëlla' te berde. Ik kende het niet en ik kreeg meteen de kwalificatie culinaire barbaar naar mijn hoofd geslingerd en ik schaamde me. Nu niet meer. In het culinaire repertoire van de hotelschool in die tijd kwam de term paella niet voor en in de restaurants waar ik werkte en stage liep evenmin.
Maar goed, mijn nooit eindigende zoektocht gaat door en zo kwam ik in de weekendeditie van NRC bij het artikel "In de keuken mag het winter blijven" van Marjoleine de Vos en daarin kwam deze ribollita ter sprake. Mijn nieuwschierigheid was direct gewekt en begon met mijn speurwerk. In Le Répertoire de la Cuisine, Larousse Gastronomique, Winkler Prins Culinaire Encyclopedie, niets te vinden. Nochtans het is een gerecht uit de Italiaanse (Toscaanse) keuken en dat is toch een belangrijk deel van de klassieke Europese culinaire traditie. De zoektocht dan maar verder gezet via Google en dat bood uiteraard uitkomst, heel veel recepten voor ribollita.
Nu is de Minestrone één van mijn favoriete soepen en die was ook in 1972 al wereldberoemd (in mijn omgeving). Met dank aan Jeroen Meus merkte ik het verband met de Minestrone. Hieronder vind je twee interessante links voor dit gerecht. Ik heb heel veel recepten geraadpleegd en heb er het mijne van gemaakt. Eigenlijk kun je heel veel met dit gerecht, als er in ieder geval witte bonen, oud brood en kool in verwerkt zijn en wordt opgediend met geraspte Parmezaanse kaas.
https://emsrealfood.nl/ribollita/
Ingrediënten:
ui
wortel
bleekselderij
wat prei (niet te veel)
olijfolie
knoflook
tomatenpuree
boerenkool
witte bonen (geweekt en gekookt of uit glas of blik)
groentebouillon
laurier, een takje tijm en wat rozemarijn
oud brood
zout en peper
peterselie
Parmezaanse kaas
Bereiding:
Groenten niet te fijn snijden, knoflook mag wel wat fijner gesneden zijn.
Ui, wortel en bleekselderij zachtjes aanfruiten in olie (laten zweten), na enkele minuten knoflook toevoegen en even mee verhitten.
Tomatenpuree door de groenten roeren en twee minuten mee verhitten. Boerenkool toevoegen en wederom even laten smoren.
Brood in blokjes snijden.
Laurier, tijm en rozemarijn toevoegen.
Groentebouillon, brood en uitgelekte witte bonen toevoegen en 20 minuten zachtjes onder deksel laten koken.
Kaas raspen.
De dikke maaltijdsoep op smaak brengen en afwerken met gehakte peterselie.
Dien op met de geraspte kaas apart.
Reactie plaatsen
Reacties