Matcha thee

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 00:10

Matcha 

Een groene Japanse thee die sinds enkele jaren op veel belangstelling en een toenemend gebruik kan rekenen. 

 

Mijn kennis over deze thee is beperkt en heb ik vergaard via artikels, documentaires, filmpjes en de wijsheid van deskundige handelaars, verkopers van dit product. Mijn theeën koop ik bijna altijd in de lokale vestiging van Simon Levelt en ik reken op de beroepsbekwaamheid van deze mensen. 

Dus, voor korte maar goede informatie over Matcha thee  verwijs ik graag naar hun website. 

 

Er wordt heel wat verteld en geschreven over Matcha en dikwijls gaat het dan om de bijzondere eigenschappen met betrekking tot onze gezondheid. Laat ik vooropstellen dat ik me daar verre van houd. Gezondheid is voor mij vooral een kwestie van een gezonde leefstijl met een gezond en gevarieerd voedingspatroon en wordt niet bepaald door de bijzondere eigenschappen van eén of ander product of van één of andere voedingsstof. 

Ik wil het hier wel hebben over Matcha als een bijzondere unieke thee die qua productie en bereiding nogal afwijkt van andere theeën. Als gevolg daarvan is ook het aroma, de smaak, het mondgevoel, kleur en consistentie heel anders. 

In het algemeen is het het theeblad dat in water kleur, geur, smaak, aroma achterlaat en dat drinken wij, het theeblad zelf gebruiken we verder niet. Bij Matcha gebruiken we het theeblad helemaal in de vorm van fijn poeder opgelost in water en drinken het geheel op en dus niet alleen de vrijgekomen aroma's, smaken en geuren. 

Dat maakt Matcha bijzonder. Is die daarom beter, lekkerder, fijner, aromatischer? Dat bepaal je zelf, een kwestie van voorkeur. 

Als drank gebruik ik het eerder sporadisch en in kleine hoeveelheden, een kwestie van 'het is eens wat anders'. Maar dan geniet ik er ook wel van, ook omdat de bereiding zo anders is. 

Het relatief dure mooie frisgroene poeder wordt door een zeefje gehaald en schuimig geroerd met warm water (75 graden). Dat schuimig roeren gebeurt traditioneel in een mooie porseleinen kom met een speciaal bamboe kwastje maar je kunt het ook met een elektrische melkopschuimer doen al neemt dat natuurlijk wel een deel van de beleving weg. Mijn voorkeur ligt toch bij de traditionele manier. 

Deze niet heldere groene drank met een mooie schuimkraag en een fris grassige, soms wat hooiachtige smaak, geur en aroma is aangenaam en eens wat anders. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.